De eerste reeks is in productie. Openhartige cliënten en professionals delen in deze serie hun ervaringen over het (her)ontdekken van intimiteit na een GGZ-diagnose. Want hoewel er in de meest voorkomende media vaak wordt gesproken over de (soms) ernstige gevolgen, heeft dit ook vaak een uitdagende invloed op het leven van de cliënt zelf.
Het gastenbestand van deze serie, GGZ & Intimiteit, is uiterst divers. Een cliënt met complexe PTSS, een directrice van een moderne GGZ-kliniek in Wageningen en een ervaringswerker op het gebied van kraambedpsychose met een pittige afloop. Alle cliënten stonden voor hetzelfde dilemma: hoe ga ik intimiteit beleven met een partner die een totaal ander leven heeft? Liefde draait in het reguliere datingleven vaak om overeenkomsten en herkenning. Dat roept bij ex-GGZ-cliënten vragen op. Deel ik mijn ervaringen of begin ik hierover als de band lang en breed is opgebouwd? Als je de wereld vanuit zo’n rigoureus ander perspectief bekeken hebt, kan het uitdagend zijn om vervolgens weer te landen.
In de GGZ wordt veel gepraat. Maar ook over heel veel niet. Zo zijn er veel psychiaters die bij psychosegevoeligheid bijvoorbeeld niet vragen waar de cliënt dan aan dacht in die periode. Terwijl de cliënt na twee jaar ambulante zorg weggaat met de gedachte dat dat een doodzonde is, omdat het voor hem of haar een gevoel was dat er veel betekenis en misschien wel een boodschap lag in die psychose. Ook blijven relaties en intimiteit meer dan eens onbesproken. Niet zelden heeft een behandelaar werkelijk geen idee of zijn of haar cliënt in een relatie zit of er een ruig dating- en seksleven op nahoudt. Terwijl dit voor de cliënt zelf wel degelijk van invloed kan zijn op eerdere ervaringen.
In GGZ & Intimiteit starten we een integer zelfonderzoek en leren we van elkaars ervaringen.
Geef een reactie